AGA RECEPT: De beroemde AGA Bakewell Tart

AGA RECEPT: De beroemde AGA Bakewell Tart


Een klassieke desserttaart met een bodem van zanddeeg, een laagje jam en een vochtige amandelvulling. Eenvoudig en snel bakken in de AGA zonder het deeg eerst blind te bakken. 

Serveer warm of koud als dessert met slagroom of ijs en met een kopje thee.

Porties: 12 - 16

Totale tijd: 60 minuten (plus 40 minuten, inclusief koelen als u zelfgemaakt gebak gebruikt)

Voorbereidingstijd: 15 minuten (plus 10 minuten en 30 minuten koelen als u zelfgemaakt gebak gebruikt)

Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

375 g zoet zanddeeg, kant-en-klaar opgerold is ideaal, of u kunt ook zelfgemaakt gebak maken (zie hieronder voor details)
Verschillende grote lepels (ongeveer 100 g) aardbeien- of frambozenjam
335 g zachte boter
335 g kristalsuiker
5 eieren (of 6 als ze klein zijn)
335 g gemalen amandelen
1 theelepel amandelessence
Een klein handje (ca. 25 g) geschaafde amandelen, om te versieren
Zelfgemaakt AGA-zoet zanddeeg (voor het bekleden van een ronde bakvorm van 24 cm diep.)

250 g gewone bloem
125 g gekoelde boter, in blokjes van 1 cm
3 eetlepels poedersuiker
Een snufje zout
Een ei, lichtgeklopt

Makkelijk te maken voor glutenvrije gasten met behulp van kant-en-klaar glutenvrij gebak.

Maak eventueel eerst het deeg. Wrijf de bloem en de boter door elkaar tot ze op broodkruimels lijken. Voeg poedersuiker en een snufje zout toe. Kneedt met het losgeklopte ei de mengels tot een deeg, totdat dit een bal vormt, platdrukken, in vetvrij papier wikkelen en 30 minuten in de koelkast laten rusten.
Rol het deeg uit, gebruik de breedte van de vorm als richtlijn en houd rekening met de zijkanten. Druk het in de vorm, snij de bovenrand eraf en prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet een paar minuten in de koelkast of vriezer terwijl je de vulling klaarmaakt.
Doe de boter, suiker, eieren, gemalen amandelen en amandelessence in een kom, keukenmachine of mixer en mix tot alles gemengd is.
Om de taart samen te stellen, smeert u de jam op de ongekookte deegbodem. Schep het amandelmengsel erop en verdeel het voorzichtig. Strooi de geschaafde amandelen erover.
Bak in de AGA-braadoven, op de bodem van de oven, indien nodig met behulp van het vloerrooster. Kook eerst 25 minuten en indien nodig nog eens 10 - 15 minuten. De taart is gaar als de vulling net stevig aanvoelt. Als de amandelen goed gaar zijn en de vulling nog zacht is, plaats dan het AGA koude rooster boven de taart en ga door met koken. Dit beschermt de bovenkant tegen verder bruin worden, terwijl de vulling en het deeg volledig kunnen koken.
Serveer warm of koud. Geschikt om in te vriezen. Ontdooien op kamertemperatuur.

AGA-modellen

Gebruik indien nodig een vloerrooster. Om te bakken in een moderne elektrische aga (AGA total control, AGA eR7, AGA eR3, AGA R3, AGA 60) met een vloerrooster, plaats je het rooster vóór het bakken op de bodem van de braadoven en plaats je de taart er direct bovenop tegelijkertijd bakken.

De stand R6 kan worden gebruikt voor bakken in een AGA eR7. Verkort de kooktijd met een paar minuten.

Terug naar het overzicht