Er kan niets op tegen de huiselijke geur van vers, zelfgebakken brood. Alle huisgenoten komen erop af en het brood zal in een mum van tijd verslonden worden!
Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem (voor witbrood), gebuild meel (voor bruinbrood) of volkorenmeel (voor volkorenbrood)
- 8 gram zout
- 8 gram verse gist
- Ongeveer 3 1/4 dl koud water, voor volkorenbrood ongeveer 3 1/2 dl water
Variaties:
- Van deze hoeveelheid deeg kan je ook of 8 à 10 bolletjes maken. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak 20 à 25 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn.
- Bevochtig de bovenzijde van het brood of de broodjes voor het afbakken met wat water en bestrooi ze met maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten of zemelen.
Verwarm de oven voor op 225 °C (heteluchtoven 200 °C).
Meng het meel met het zout in een kom en verbrokkel de gist erboven. Voeg zoveel van het water toe dat een samenhangend deeg ontstaat. Kiep het deeg op de aanrecht en kneed met de muis van de hand; voeg tijdens het kneden steeds wat van het water toe. Kneed het deeg minimaal 10 minuten met de hand of gebruik daarvoor een kneedmachine. Is het deeg te droog? Voeg dan wat water toe. Is het te nat? Voeg dan wat meel toe. Het deeg mag iets plakkerig blijven aanvoelen. Laat het deeg afgedekt met een droge theedoek op een houten plank op de aanrecht rijzen tot het volume van het deeg verdubbeld is. Dit duurt 2 tot 6 uur, afhankelijk van het deeg en de temperatuur in huis.
Sla het deeg plat en vorm er een brood van. Doe het brood in een ingevette broodvorm en laat het afgedekt met een theedoek weer twee uur op kamertemperatuur rijzen. Plaats het brood midden in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten draait u de temperatuur 25 °C lager en daarna bakt je het brood nog 30 minuten. Keer het brood om op een rooster en laat het daar verder afkoelen.
Beschik jouw Falcon zowel over een heteluchtoven als een conventionele oven (boven- en onderwarmte)? Dan kies je bij brood bakken voor de conventionele oven. Dit zodat je brood minder uitdroogt!